Novinarstvo in institucije

Submitted by root on Sre, 03/20/2019 - 02:50

Diskurzivni program aktualnopolitične redakcije Radia Študent

 

6. in 7. maja se bo v popoldanskih in večernih urah, najprej v radijskem etru, nato pa v Švicariji Mednarodnega grafičnega likovnega centra, odvil dvodnevni diskurzivni dogodek aktualnopolitične redakcije Radia Študent Novinarstvo in institucije. Na njem se bodo novinarji aktualnopolitične redakcije s številnimi prominentnimi gosti iz Slovenije in tujine v obliki intervjujev in panelov spopadli z različnimi temami od gospodarskega kriminala, Evropske unije in bančništva pa vse do UTD-ja, zdravstva, rimokatoliške cerkve ter športa.

Sedanji zgodovinski trenutek morda bolj kot karkoli drugega zaznamuje vseprisotnost institucionalnega urejanja življenja in dinamike posameznikov in skupin. Od sfere ekonomske produkcije in distribucije, preko političnega združevanja, športa in kulture, pa vse do družinskih razmer, celo morale. Institucije so tiste, ki vsem tem sferam postavljajo regulatorni okvir in bdijo nad njegovim izvrševanjem. Eden od največjih izzivov sodobnega novinarstva je tako spoznati notranjo logiko institucij in konfliktne interese, ki to logiko naddoločajo.

Cikel dogodkov Novinarstvo in institucije bo dvojne narave. Po eni strani bo v pomoč nadebudnim in izkušenejšim novinarjem, saj bodo glavni gosti dogodka akterji institucij; po drugi strani pa bo predstavljal primere produktivnega pristopa novinarstva k razumevanju internih dinamik - tako rekoč "angažirano novinarstvo v živo", ki pa ga bomo v celoti prenašali tudi na valovih Radia Študent na 89,3 MHz.

Diskurzivni dogodek Novinarstvo in institucije se odvija v sklopu celoletnega programa Švicarije, ki se v slogu mota skupnost, umetnost in narava v letu 2019 osredotoča na analizo stanja neodvisnega novinarstva ter na vprašanje pravice javnosti do obveščenosti.

Pretekli dogodki

06. Maj 16.00
Ustvarjalni center Švicarija
06. Maj 18.00
Ustvarjalni center Švicarija
07. Maj 16.00
Ustvarjalni center Švicarija
07. Maj 18.00
Ustvarjalni center Švicarija
07. Maj 20.00
Ustvarjalni center Švicarija