Arhitektura-pedagogika-ideologija - sprehod po Ljubljani

12. april ob 11.00
Prule, Praprotnikova ulica 2, Ljubljana

FB dogodek

cover photo

Arhitekturno-pedagoško-ideološki sprehod bo sprehajalke in sprehajalce vodil po Ljubljani; od Prul, do novih Poljan. Obiskovalci bodo med sprehodom izvedeli (ali se spomnil, odvisno od starosti), kje v Ljubljani je nastala prva hiša igre in dela in prisilne otroške delavnice. Kakšna je vloga arhitekture pri počutju, kateri vrtec je oblikovan kot maternica, kako uči stena in kako so oblasti med velikimi vojnami skrbele za blagor mater in otrok. Med sprehodom bomo ugotavljali, kako je medsebojno prepletena trojica družba-otrok-arhitektura. Vsak od elementov na pretanjene načine vpliva na druga dva, medsebojno se oblikujejo pričakovanja. Prostor učenja s postavitvijo, velikostjo, prostori za socializacijo vplivajo na držo - tako in drugačno - generacije posameznikov. Tretji vidik vplivanja na družbo pa je seveda fizični obstoj dostopne izobraževalne infrastrukture. Kako je vznik vrtcev vplival na vstop žensk na trg delovne sile? Močno.

Sprehod bo vodila Anja Planišček, arhitektka ter dobitnica letošnje nagrade Zlati svinčnik, ki jo podeljuje Zbornica za arhitekturo in prostor, in sicer za odlično izvedbo. Skupina, ki jo je vodila Anja Planišček, je nagrado dobila za izvedbo vrtca Pedenjped, Pedenjcarstvo v Kašlju.

Planiščkova je avtoriteta na področju arhitekture stavb za izobraževanje. Na arhitekturnem sprehodu, v okviru katerega se bodo sprehajalci seznanili z arhitekturno, pedagoško in idejno prelomnimi stavbami v Ljubljani, bo Anjo Planišček spremljal še starosta slovenske arhitekture Stanko Kristl, obema pa se bo nedvomno pridružil še kak arhitekt mlajše generacije.
 

Sogovorci:

Špela Nardoni Kovač,

Damjana Zaviršek,

Anja Planišček,

Zala Gruden,

Svet Vmes