24. Jazz Cerkno: Koromač, Amirtha Kidambi Elder Ones, Luc Ex Assemblée

Star plac, Cerkno

FB dogodek

Jazz

 

Koromač (SI)

Zasedba Koromač iz Vrtojbe »na svojevrsten objesten način preigrava težko glasbo«, kot sami pravijo. Že od ustanovitve leta 2009 je bend združeval radikalne zvrsti ostrejšega kitarskega zvoka, kot so hardcore, punk, metal ali crust, v zadnjih letih pa so trd(n)i mešanici hrupnih slogov primešali še jazz in improvizacijo. Za dodajanja jazzovskih prvin so zaslužni člani seksteta, ki so se udeležili delavnic Zlatka Kaučiča. Začetna zasedba klasičnega rockovskega tria (vokal in kitara, bas, bobni) se je z leti spreminjala in se danes ustalila v sekstet z dvema bobnarjema in saksofonom, ki igra lastno vizijo punk jazza ali jazzcora v slogu Zornove zasedbe Naked City. V taki zasedbi so nastopili leta 2013 na Klubskem maratonu Radia Študent, dve leti zatem pa so objavili prvenec Punk Enough? Desetletnico delovanja bodo proslavili na našem festivalu s premiernim nastopom razširjene zasedbe (sekstetu se bodo pridružili Boštjan Simon in dva italijanska glasbenika, Francesco Ivone in Giorgio Pacorig), koncert pa bodo posneli in objavili kot svoj drugi album.


Amirtha Kidambi Elder Ones (US)

Ameriška glasbenica indijskih korenin Amirtha Kidambi na enkraten način povezuje raznorodne tradicije, tako jazzovske kot tiste, ki izvirajo iz južne Indije. Odraščala je ob zvokih indijske tradicionalne glasbe in hindujskih religioznih napevov, kot najstnica pa poslušala širok nabor muzik, od klasike in rocka prek r'n'b-ja, popa in hiphopa do jazza. Do velikanskega premika v njenem dojemanju glasbe in z njo povezane miselnosti je prišlo z odkritjem glasbe Johna Coltrana in njegove žene Alice. Kot največji navdih omenja prav coltranovski spiritualni jazz, ki ga s svojimi nenavadnimi vokalizacijami prepleta z novo klasiko in indijsko glasbo ter angažiranimi sporočili, uperjenimi proti rasizmu, fašizmu in kolonializmu. Prvenec kvarteta Holy Science (2016) je bil deležen pohval v medijih, kot so The New York Times, Pitchfork, The Wire ter Jazzwise. Pri nas bo predstavila letošnji drugi album From Untruth, ki so ga v DownBeatu opisali takole: »Ta glasba potopi poslušalce v kalejdoskopsko zvočno ogledalo, ki ga odlikujejo zdaj fascinantni, spet drugič privlačni ali pa zastrašujoči zvoki.«
 

 

Luc Ex Assemblée (NL, US, GB)

Vodja kvarteta je Luc Ex, ki je kar 19 let (1983–2002) igral v kultni nizozemski alter-rockovski zasedbi The Ex (gostili smo jo v letih 2010 in 2015), znani po sodelovanju s tradicionalnimi glasbeniki, jazzerji in improvizatorji. Luc Ex še naprej nadaljuje raziskovanje sožitja žanrov, tudi z bendom Naked Wolf, ki smo ga gostili 2014, in s pričujočim kvartetom, za katerega piše vso glasbo. Ta je čvrsto zasidrana v modernem jazzu z gibkimi zasuki in elegantno medigro, a za dobro vago muzičisti semtertja dodajo ščepce noisa ali musique concrète. Za pihala skrbita Ab Baars (dolgoletni član lanskoletnih gostov ICP Orchestra) in britanska saksofonistka Rachel Musson (med drugim sodelavka Marka Sandersa in Johna Edwardsa). Za bobni je Hamid Drake, dober znanec naših odrov (DKV Trio leta 2014) z neverjetno razgibano kariero, v kateri je poleg jazza igral tako reggae kot tradicionalne godbe.
V oceni prvenca kvarteta z naslovom Luc Ex' Assemblée (Red Note, 2014) so v spletni reviji freejazzblog zapisali: »(…) hvalevreden prvenec, ki – v najboljših trenutkih – združi punkovsko neposrednost The Ex z nekaj precej impresivne (avant)jazzovske igre.«

---

Osrednji glasbeni dogodek Zavoda Jazz Cerkno se odvija sredi maja že od leta 1996 (od četrtka do sobote). Prizorišče festivala je posebej za to priložnost pokrit trg »star plac« sredi Cerknega. V treh večerih se vsakič zvrstijo raznoliki izvajalci z vsega sveta, tako znani kot manj znani, ki jih druži odkrivanje novih smeri v jazzu in širjenje glasbenih obzorij. Zato je festival razen po glasbenih izzivih in užitkih, ki jih nudi, pomemben kot pregled aktualnega dogajanja na področju jazza v najširšem pomenu te glasbe.

Jazz, ki ga lahko slišimo v Cerknem, ni nikoli enoznačen, saj je poudarek programa na nekonvencionalni in ustvarjalni glasbi, na trku kultur in glasbenih praks, soočanju raznolikih pristopov, kjer se jazz pogosto sreča in oplaja z drugimi zvrstmi. Rock, elektronika, nova in stara klasična glasba, eksperimentalna muzika, raznovrstne tradicionalne godbe in še marsikaj drugega: vse to je v različnih kombinacijah in prepletanju z jazzom najti v pestri ponudbi festivala Jazz Cerkno, ki se ne omejuje z žanrsko čistostjo ali pravovernostjo. Posebna skrb velja slovenskim izvajalcem, saj so številni domači izvajalci prav v Cerknem javnosti prvič predstavili svoje odmevne projekte. Prav tako tuji glasbeniki, ki so na festivalu razširjali meje zvočnosti ter rušili pregrade žanrskih in siceršnjih konvencij. Vsi koncerti na festivalu Jazz Cerkno so ekskluzivni za Slovenijo. Festival popestrijo spremljajoče dejavnosti, kot so delavnice, razstave in podobno, slovi pa tudi po živahni »after party« sceni na izbrani lokaciji v Cerknem.